Mléčné produkty

Védy chválí mléko jako zázračnou potravinu, neboť obsahuje všechny živiny potřebné pro dobré zdraví. Védská písma dodávají, že mléko rozvíjí jemné mozkové tkáně, které jsou potřebné k zušlechťování duchovního vědomí. Ve védských časech žilo mnoho jógích pouze z mléka, kterého bylo tolik, že je hospodáři rozdávali zdarma. Jelikož mléko vyživuje člověka fyzicky i duševně, považuje ho védská kultura za nejdůležitější ze všech potravin.

Důležitost mléka naznačuje, jak je nezbytné ochraňovat krávy. Kráva je stejně jako člověk šťastná, když pociťuje ochranu. Kráva, která může kojit své tele bez starosti, že ji majitel zabije, jakmile přestane dojit, je šťastná a přirozeně dává sladší a vydatnější mléko.

Védy považují krávu za jednu z matek lidské společnosti. „Kravská krev je velice výživná,“ říká Šríla Prabhupáda, „avšak civilizovaní lidé ji používají v podobě kravského mléka.“ Býk, který pomáhá produkovat obiloviny tím, že oře pole, je považován za otce lidské společnosti. Vzájemná závislost člověka, býka a krávy je dokonalým příkladem harmonie přírody, která byla stvořena vůlí Nejvyššího Pána. Kráva i býk mají velikou hodnotu, protože poskytují pět čistých produktů (paňča-gavja), totiž mléko, jogurt, ghí, kravský trus a moč, které se používají při védských obřadech. Kravský trus i moč jsou antiseptické. Kravská moč se používá dokonce i v lékařství.

Kravské mléko je zdrojem tří základních kamenů védské kuchyně: ghí (přečištěného másla), panýru (čerstvého sýra) a dahi (jogurtu).



♦ Ghí


♦ Jogurt


♦ Panýr (domácí sýr)


Dodatek:

♦ Je mléko pro každého?

«« Kuchařka – úvod